15 Eylül 2017 Cuma

İNEGÖL KÖFTE TARİFİ

122. Bölüm: İNEGÖL KÖFTE TARİFİ


Merhabalar... Bu bölümde sizlerle 'İnegöl Köfte' tarifi paylaşmak istiyorum. Bursa'nın İnegöl ilçesinin bu meşhur köftesini evde yapmanın tek zor yanı beklemek, tadı ise olağanüstü oluyor. İnegöl köfteye iki farklı şekil verilebilir ve ben tarifte her ikisini de yaptım. Paşa gönlünüz hangisini isterse :)

MALZEMELERİMİZ 
1/2 kg. yağsız kıyma
2 küçük soğan
1/2 tatlı kaşığı karbonat 
Tuz&karabiber 

YAPILIŞI
1/2 tatlı kaşığı karbonatı küçük bir kaseye alın.
Evinizde kıyma makinası varsa, karbonatı kuşbaşı et üstüne serpiştirip elinizle yedirin ve 2 kez makinadan çekin.
Kıyma kullanacaksanız, kıymayı genişçe bir kaba yayın.
Üstüne, her tarafına eşit gelecek şekilde karbonatı eleyin.
Karbonatı kıymaya yedirin ve güzelce yoğurun.
Karışımı streç film içine alıp sarın.
24 saat buzdolabında bekletin.
Sonraki gün, soğanları rendeleyin ve karışımın üstüne yayın.
1/2 tatlı kaşığı ya da damak zevkinize göre tuz, bolca karabiber serpiştirin.
5 dakika kadar, güzelce yoğurun.
Önden küçücük bir köfte pişirip, tuzunu biberini kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Köftelere şekil vermek için, karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Elinizle kesme tahtası üzerinde yuvarlayarak, eli yüzü düzgün bir silindir şekli verin.
Ya da parmaklarınızın arasında bastırarak, yassı ve yuvarlak şekilli köfteler yapın.
İnce köfteler, daha çabuk pişer.
Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi yıkadığınıza emin olun!
Köftelere şekil verme işlemi bittikten sonra, en az 4 saat dolaba atın.
İnegöl köftelerinizi az yağlı tavada, kızartabilirsiniz.
Döküm tavada pişirebilirsiniz, hatta en güzeli mangala götürebilirsiniz.
İnegöl köftenin yanına kuru bakliyatlı salata çeşitleri, benim için olmazsa olmazlardan :)
Pişen köfteleri tabağa alıp, dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edin.


HAZIR :) Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder