10 Ağustos 2017 Perşembe

ETLİ KARIŞIK DOLMA TARİFİ - Kayınvalide Tarifleri

119. Bölüm: ETLİ KARIŞIK DOLMA TARİFİ - Kayınvalide Tarifleri


Merhabalar... Bu bölümde sizlerle kayınvalidemin 'Etli Dolma' tarifini paylaşmak istiyorum. Nursel annem alışılagelmişin aksine, dolmanın içini az biraz soteliyor ve dolma piştiği zaman hem hafif, hem de olağanüstü lezzetli oluyor. Ayrıca, ben bu tarifte karışık sebze kullandım ama iç malzemeyi kullanarak istediğiniz sebzeyi doldurmak ya da sarma yapmak sizin paşa gönlünüze kalmış.


Açıklamalı video için tıklayınız

MALZEMELERİMİZ
8 küçük dolma biber - 1 uzun patlıcan
2 küçük kabak - 2 küçük kapya biber
4 asma yaprağı  
1/2 bardak pirinç - 150 gr. kıyma
2 çorba kaşığı salça - 2 tatlı kaşığı biber salçası
1 büyük soğan (rendelenmiş) - 1 büyük domates (rendelenmiş)
10 tane çeri domates
2 diş sarımsak - 1/2 bağ maydanoz (doğranmış)
Kırmızı tatlı toz biber
Zeytinyağı
Tuz&karabiber 

YAPILIŞI:
İç malzemeyi hazırlamak için: 2-3 kaşık zeytinyağını bir tencerede orta ateşte ısıtın.
Kıymayı içine alın ve kaşığın arkası ile ezerek 3-4 dakika, ya da rengi hafifçe dönene dek kavurun.
İçine soğanı katın, bir tutam tuz ve karabiber serpiştirin.
2-3 dakika kadar, ara sıra karıştırarak pişirin.
1 diş sarımsağı doğrayarak ekleyin.
Bir tutam kırmızı tatlı toz biber serpiştirin.
1 çorba kaşığı domates ve 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyin, güzelce karıştırın.
Rendelenmiş domatesi ekleyip karıştırın.
1/2 bardak sıcak su ekleyin.
Ara sıra karıştırarak 4-5 dakika, kapak kapatmadan tıngırdatın.
1/2 kaşık ya da damak zevkinize göre tuz ve bir tutam karabiber ekleyip karıştırın.
Ocağın altını kapatın ve oda ısısına gelmesini bekleyin.
Bu arada sebzeleri hazırlayın.
Taze asma yaprağı kullanacaksanız, bir kaba sıcak su doldurun bir tutam tuz ekleyip karıştırın.
Asmaları yıkayıp, tuzlu sıcak suyun içine alın ve 15 dakika kadar bekletin.
Sonra suyunu süzerek çıkarın, soğumaya bırakın.
Kapya biber kullanacaksanız, saplarını kesin ve tohumları çıkarın.
Yıkayıp kenara alın.
Dolma biberlerin tepesini kesin ve içlerini temizleyin.
Biberi zedelememeye çalışarak içindeki tohumları çıkarın
Dolmaların üstüne kapatmak için, saplarını muhafaza edip kullanın 
ya da çeri domatesleri ikiye bölün, kenara alın.
Kabak kullanacaksanız, uçlarını kesin ve soyun.
Uzunluğuna göre ikiye ya da üçe bölün.
Bir kabak oyucu ya da bıçak yardımı ile çekirdeklerini çıkarın, içini oyun.
İçini dolduracağınız, küçük bir kap haline getirin.
Patlıcan kullanacaksanız, patlıcanı yıkayın ve sapını kesin.
Uzunluğuna göre üçe ya da dörde bölün.
İçini oyduktan sonra kenara alın.
Dolma hazırlarken, fazladan 3-4 sebze elinizin altında olursa iyi olur.
Soğuyan iç malzemenin içine pirinci ve maydanozu ekleyip karıştırın.
Dolmaları doldurmaya başlamadan önce, sebzelerin içine hafifçe tuz serpiştirin ve parmağınızla yedirin.
Hazırladığınız sebzeleri, bir kaşık kullanarak iç malzeme ile nazikçe doldurun.
Pirinç pişerken şişeceğinden, üstlerde biraz boşluk bıraktığınıza emin olun.
Tüm iç malzeme bitene kadar tekrarlayın ve tencereye dizin.
Yaprak sarma için: soğuyan yaprakların varsa saplarını koparın.
Damarlı kısmı üstte kalacak şekilde düz bir yere serin.
Alt kenarına bir tatlı kaşığı kadar iç malzeme yayın.
Kenarları iç malzemenin üstüne doğru kapattıktan sonra, aşağıdan yukarıya doğru sıkıca sarın.

***Sırf sarma pişirecekseniz, tencerenin dibine kötü durumda olan yapraklardan serin, dolmaları yanaşık (ucu alta gelecek şekilde) dizin ve en üste bir tabak kapatın. Sosunu ilave edip, kapak kapatın ve pişirin.

Ben bu iç malzeme ile 1 patlıcan (dörde bölünmüş) 2 kabak (ikiye bölünmüş), 8 küçük dolma biber, 2 küçük kapya biber ve 4 asma yaprağı doldurdum.
Dolmaların üstünü yarım çeri domates ya da biber sapı ile kapatın.
Hazırladığınız dolmaları buzdolabında bir gece bekletip ertesi gün pişirebilirsiniz.
Sosu için: Bir tencerede 3-4 kaşık zeytinyağı ve 1 diş doğranmış sarımsak ısıtın.
Bir tutam kırmızı toz biber serpiştirin.
1 çorba kaşığı domates, 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyin ve sürekli karıştırarak 1 dakika kadar pişirin.
2 bardak sıcak su ekleyip güzelce karıştırın.
1/2 tatlı kaşığı ya da damak zevkinize göre tuz, az karabiber serpiştirin.
Bu sosu dolmaların yarısına gelene dek tencereye ekleyin ve ocağa alın.
Kaynadıktan sonra altını iyice kısıp kapak kapatın.
25-30 dakika kadar ya da sebzeler yumuşayana dek tıngırdatın.
Olup olmadığını kontrol edin, ocağın altını kapatın.
İlk sıcağı geçtikten sonra servis tabağına alın.
Suyundan da ekleyin.
Yanında biraz süzme yoğurt ya da cacık ile, sıcak servis edin.

HAZIR :) Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder