6 Temmuz 2017 Perşembe

TOZ ŞEKERSİZ VE UNSUZ ÇİKOLATALI KEK TARİFİ

114. Bölüm: TOZ ŞEKERSİZ VE UNSUZ ÇİKOLATALI KEK TARİFİ 


Merhabalar... Bu bölümde sizlerle nefis bir kek tarifi paylaşmak istiyorum. Tadı, soğutulmuş çikolatalı sufle gibi oluyor diyebilirim. Bu kek için, altı çıkabilen bir kek kalıbı kullanmanızı öneririm. Ayrıca belirtmem gerekir ki; fırınlarken kabaran bu kekin soğudukça sönmesi normaldir. Geniş bir kalıp kullanırsanız ince bir kek, daha dar bir kalıp ile yüksekçe bir kek elde edersiniz


MALZEMELERİMİZ
200 gr. bitter çikolata (parçalara bölünmüş)
100 gr. tuzsuz tereyağ (küp doğranmış)
4 yumurta (oda sıcaklığında)
4 çorba kaşığı üzüm pekmezi
3 çorba kaşığı dolusu kaymak
1 tatlı kaşığı nescafe
1 çorba kaşığı kakao
2-3 çorba kaşığı sıcak su
Küçük bir tutam tuz
1 çorba kaşığı limon suyu
Vanilya

YAPILIŞI
Fırını 160 C getirin ve altı çıkabilen bir kek kalıbını (benimki 26 cm.) yağlayın.
Kalıbın tabanını ve kenarlarını aliminyum folyo ile kaplayın.
Ve daha geniş bir kalıbın içine yerleştirip kenara alın.
Nescafeyi 2-3 kaşık sıcak suda eritin ve kenara alın.
Çikolata ve tereyağını eritmek için ısıya dayanıklı bir kaba alın.
Benmari usulü için: kabınızı içinde sıcak su olan küçük bir tencerenin üstüne yerleştirin, kabın dibinin suya değmediğine emin olun ve kısık ateşte erimesini bekleyin.
Ya da mikrodalgada 30 saniye ısıtın, çıkarıp karıştırın ve eriyene dek 30 saniye aralıklarla ısıtıp-karıştırmaya devam edin.
Daha sonra içine nescafe ile pekmezi ekleyip karıştırın.
1 çorba kaşığı kakao ile 1 paket vanilyayı eleyerek ekleyin ve tekrar karıştırın.
3 çorba kaşığı dolusu kaymak ekleyip karıştırdıktan sonra, kek karışımını kenara alın.
Yumurtaların sarısı ile beyazlarını ayırın. 
Sarıları küçük, beyazları ise orta boy bir kaba alın.
Beyazların içine bir tutam tuz ve 1 çorba kaşığı limon suyu ilave edin.
Mikserin orta hızında, 2 dakika kadar ya da iyice katılaşana dek çırpın.
Kek karışımını büyük bir kaba alın ve çırpın.
Yumurta sarılarını, kek karışımına teker teker ve güzelce çırparak ilave edin.
Yumurta beyazlarını ise üç kerede ekleyin.
İlk seferi ekledikten sonra bir tel çırpıcı yardımı ile rahatça çırpın.
İkinci seferden itibaren nazikçe karıştırdığınıza emin olun.
Son seferi koyduğunuzda ise bir spatula yardımı ile son derece nazik ve sabırla karıştırın, köpükler sönmesin.
Hazırladığınız karışımı kek kalıbına alın.
Kalıbı birkaç kez hafifçe vurdurun, kekin içindeki hava kabarcıkları çıksın ve üstünü nazik bir biçimde
spatula yardımı ile düzleyin.
Alttaki daha geniş olan kalıbın içine, kek kalıbınızın yarısına gelecek şekilde sıcak su doldurun.
Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirdikten sonra fırından alın.
Bu keke kürdan testi yaparsanız, kürdan ıslak çıkabilir.
Onun yerine kekinizin kalıbın kenarlarından ayrılıp ayrılmadığına bakarak test edebilirsiniz.
5 dakika kadar soğuduktan sonra kalıbın altını çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Kekinizi olduğu gibi servis edebileceğiniz gibi, üzerinde dilediğiniz bir sosla, krema veya dondurma ile sunabilirsiniz.
Ben genelde ev yapımı, toz şekersiz marmelatımla ve antep fıstığı ile servis etmeyi seviyorum.
Şekersiz marmelat tarifimin linkini videonun altındaki açıklamalar kısmında bulabilirsiniz.
Oda sıcaklığına gelen keki buzdolabına atın ve en az 4 saat, tercihen bir gece boyu bekletin.
Soğuduktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
 Açıklamalı video için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder