25 Mayıs 2017 Perşembe

KARNABAHAR İLE HAFİF KUMPİR TARİFİ - Çok Leziz, Kolay Ve Sağlıklı!

107. Bölüm: KARNABAHAR İLE HAFİF KUMPİR TARİFİ - Çok Leziz, Kolay Ve Sağlıklı!


Merhabalar... Sizlerle bu bölümde kolay ve sağlıklı kumpir tarifimi paylaşmak istiyorum. Ben evde kumpir yaparken patatesi fırınlamak yerine püre patates kullanıyorum. Rus salatasının içine de mayonez ekliyorum. Ancak bu sefer patates yerine karnabahar, mayonez yerine de süzme yoğurt ile bir deneme yaptım. Açıkçası biz tadına bayıldık! Elbette siz paşa gönlünüz nasıl isterse öyle hazırlayabilirsiniz, ikisinin açıklamasını da tarife ekliyorum.


MALZEMELERİMİZ (2-3 kişilik)
1/2 kg. karnabahar (ya da 1/2 kg. patates)
250 gr. dana sosis
1 küçük patates ve havuç
1 bardak bezelye
50 gr. eski kaşar
4 çorba kaşığı dolusu süzme yoğurt (ya da mayonez)
1/2 tatlı kaşığı hardal 
Tereyağ - zeytinyağ
Zeytin, turşu, tatlı mısır (arzuya göre)
Üzeri için ketçap (arzuya göre)
Tuz&karabiber 

YAPILIŞI
Patates kullanacaksanız: patatesleri az tuzlu suda iyice yumuşayana dek, yaklaşık 30-35 dakika haşlayın. 
Ardından süzün ve el değecek kadar soğuduklarında kabuklarını soyup rendeleyin. (ya da çatalla ezin)
Kumpirin salatası için: havuç ve patatesi soyup küçük küp doğrayın.
Bezelyeler ile birlikte bir tencereye alın, üzerine su doldurun.
Bir tutam tuz&karabiber ekleyip karıştırın.
Harlı ateşte kaynamasını bekleyin, sonra altını kısıp 15 dakika ya da yumuşayana kadar tıngırdatın.
Bu arada süzme yoğurdu (ya da mayonezi) büyükçe bir kaba alın.
1/2 tatlı kaşığı hardal ekleyin, bir tutam tuz ve karabiber serpiştirin.
1 çorba kaşığı dolusu tereyağını eritip ilave edin ve güzelce karıştırın. 
(Mayonez kullanmışsanız bu son adımı atlayın)
Kumpirin içinde seviyorsanız, 10-12 tane zeytin ve 1 orta boy salatalık turşusunu minik küp doğrayın.
Sebzelerin olup olmadığını kontrol edin ve süzüp durulayın.
Suyunu çorbalarda vs. kullanmak üzere muhafaza etmek isteyebilirsiniz.
Ilıyan sebzeleri yoğurt (ya da mayonez) ile karıştırın. 
Üstüne arzuya göre zeytin, turşu ekleyip tuzunu kontrol edin ve gerekirse ekleyin.
Güzelce karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Ben sadece ben seviyotum diye, mısırları sonradan kendi tabağıma ekliyorum.
Karnabaharın yeşilliklerini ve orta kısmını kesip alın.
Çiçek kısımlarını çıkarın ve yıkayıp süzün.
Rondonun içine fazla doldurmadan yerleştirin ve pirinç boyuna gelene dek aleti birkaç kez çalıştırın.
Kontrollü gidin, püre olmasınlar. 
Büyük parçalar kalmışsa tekrar rondoya alın ve hepsi doğranana dek tekrarlayın.
Sosisleri dilimleyin.
Genişçe bir tavada 1-2 kaşık zeytinyağını orta ateşte ısıtıp, sosisleri içine alın.
Arasıra karıştırarak arzu ettiğiniz kadar kızartın sonra bir tabağa alın.
Tava azıcık soğusun sonra içinde bir kaşık dolusu tereyağ eritin.
Karnabaharları (ya da patatesleri) içine alıp nazikçe karıştırın.
3 dakika kadar tavayı sıyırarak soteleyin, sosislerden kalan lezzetler geçsin.
Daha sonra ocağın altını kısıp kaşar peynirini üstüne rendeleyin ve eriyene dek nazikçe karıştırın.
Tuzunu biberini damak zevkinize göre ayarlayın.
Sosisleri tekrar tavaya alın ve karıştırarak ısıtın.
Ocağın altını kapatın ve sağlıklı kumpiri servis tabağına alın.
Üstüne bolca salatasından, tatlı mısır ve/veya kumpirde sevdiğiniz başka malzemeler varsa ekleyin.
Son olarak seviyorsanız ketçap ve/veya mayonez sıkıp, hiç bekletmeden servis edin.
Yediğimiz en başarılı karnabahar tabağı diyebilirim!

HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder