19 Mayıs 2017 Cuma

BİR TENCEREDE "TAVUK VE BULGUR PİLAVI" TARİFİ - Kolay ve İnanılmaz Leziz

106. Bölüm: BİR TENCEREDE "TAVUK VE BULGUR PİLAVI" TARİFİ - Kolay ve İnanılmaz Leziz


Merhabalar... Sizlerle bu bölümde inanılmaz leziz bir tarifimi paylaşmak istiyorum. Ben tarifte bulgur kullanıyorum ve tencereye toplam 2 bardak kemik suyu ekliyorum, bulgur iyi su çekiyor. Bulgur yerine pirinç ya da makarna kullanmak isterseniz eklediğiniz toplam suyu 1 - 1/2 bardağa indirin. Ve tavukların pişmesine yakın, makarnaları ayrı bir tencerede paketinin üstündeki talimatına göre haşlayıp süzün. Diğer talimatları ise aşağıya ekliyorum. 


MALZEMELERİMİZ (2-3 kişilik)
750 gr. kemikli tavuk pirzola
1 bardak bulgur (ya da pirinç veya 1/2 paket makarna)
2 orta boy domates ve havuç
1 büyük boy soğan
1 çorba kaşığı dolusu domates salçası
1 defne yaprağı - 3 diş sarımsak 
Süslemek için maydanoz 
Kimyon 
Tuz&karabiber 
Zeytinyağı 

YAPILIŞI
Tavukların kemiklerini ayırın, kemikleri yıkayın ve büyük bir tencereye alın.
Üstüne bolca su doldurun, 1 defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir tutam karabiber ekleyin. 
Orta ateşte kaynamaya bırakın.
Bu arada tavukları sudan geçirip kağıt havlu ile güzelce kurulayın.
Zeytinyağı ile masaj yapın, her tarafının yağlandığına emin olun.
Üstlerine bir tutam kimyon, tuz ve karabiber serpiştirip ovalayın.
Diğer yüzlerine de aynı işlemleri uygulayıp kenara alın.
Lütfen çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi yıkadığınıza emin olun!
Soğanı soyup yemeklik doğrayın.
Havuçları soyun, domateslerin saplarını kesin.
Yıkadıktan sonra, önce havuçları sonra domatesleri rondodan geçirin.
Bulguru (veya pirinci) yıkayıp süzün, kenara alın.
Kemik suyu kaynamaya başladığında üstünde oluşan köpükleri alın.
Ocağın altını iyice kısın, kapağı hafif aralık şekilde tıngırdaya dursun.
Genişçe bir tencereyi harlı ateşte 3-4 dakika ısıtın.
Tavukların önce derili kısımları aşağıya gelecek şekilde tavaya alın.
Arzu ettiğiniz renge gelene dek kızartın.
Ben her yüzünü yaklaşık 4-5 dakika kadar kızartıyorum.
Rengini kontrol edip çevirin ve diğer yüzünü de kızartın.
Sıçrayan yağlardan yanmamak için çok dikkatli olun!
Kızaran tavukları bir tabağa alın ve tavanın biraz soğumasını bekleyin.
Ocağın altını kısın, tavayı tekrar ateşe alın ve soğanları ekleyin.
Bir tutam tuz ve karabiber serpip 5 dakika kadar, ara sıra karıştırarak soteleyin.
Havuçları ekleyin bir 3 dakika kadar daha soteleyin.
Sarımsakları ilave edin.
Salçayı ekleyip 1 dakika kadar hızlıca karıştırarak pişirin.
Ardından domatesleri ekleyip güzelce karıştırın.
Kaynamakta olan kemik suyundan 1 bardak su alıp tencereye ekleyin.
Tuzunu&biberini kontrol edin ve gerekirse ekleyin, arzuya göre acı toz biber de koyabilirsiniz.
Tavukları tencereye geri alın ve kısık ateşte, kapağı kapalı olacak şekilde 15 dakika kadar pişirin.
Süre sonunda tencereye 1 bardak daha kemik suyu daha ekleyin.
(Pirinç ya da makarna kullanıyorsanız 1/2 bardak ekleyin.)
Bulgurları (ya da pirinç) içine alıp nazikçe karıştırın.
Makarna kullanıyorsanız, sadece tavukları pişirmeye devam edin.
Bir tutam tuz serpiştirip tekrar karıştırın.
Kapağı kapalı, en kısık ateşte 15-20 dakika kadar ya da bulgurlar suyunu çekene dek pişirin.
Bu arada arzu ederseniz, kalan kemik suyuna nefis ve kolay bir çorba yapabilirsiniz.
Kemikleri ve defne yaprağını suyundan çıkarın , ocağın altını kapatın.
Bir tencerede 1 çorba kaşığı dolusu tereyağ eritip üstüne 1 kaşık un ekleyin ve 1-2 dakika hızlıca karıştırarak kavurun.
1 kaşık salça ve kırmızı tatlı toz biber ekleyin, karıştırmaya devam edin.
1/2 bardak suyu yavaşça eklerken tel çırpıcı ile hızlıca çırpın.
Kemik suyunu süzerek çorba tenceresine ekleyin ve çırpın.
5-6 bardaktan az gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz.
Tuzunu biberini ayarlayın.
Kaynadığında 1/2 bardak şehriye ve bir avuç dolusu doğranmış maydanoz ekleyin.
Kapağı hafif aralık olacak şekilde 10-12 dakika pişirin.
Arasıra karıştırdığınıza emin olun, dibi tutmasın.
Olup olmadığını kontrol edin ve ocağın altını kapatın, tavuk suyuna nefis çorbanız hazır :) 
Bulgurların suyunu çekip çekmediğini kontrol edin ve ocağın altını kapatın.
10-15 dakika kadar demlendirin. 
Makarna kullanıyorsanız, makarnaları pişirmeye başlamak için bu iyi bir zaman olabilir.
Pilavı nazikçe karıştırıp servis tabağına alın ve üstüne tavuklardan yerleştirin.
Makarna kullanmışsanız, tavukları tencereden çıkarın ve pişirip&süzdüğünüz makarnayı sos ile harmanlayın. 
Makarnayı tabağa alıp, tavukları üstüne yerleştirin.
Doğranmış maydanoz ile süsleyin ve sıcak sıcak servis edin.
Yediğim en başarılı bulgur pilavı diyebilirim, yanında nefis bir tavuk da cabası!


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder