17 Şubat 2017 Cuma

ÇERKES TAVUĞU TARİFİ

92. Bölüm: ÇERKES TAVUĞU TARİFİ

Merhabalar... Sizlere bu bölümde Çerkes tavuğunu nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Aslında bu yemeğe neden Çerkes tavuğu denildiği bir muamma çünkü Çerkeslerin tarifi daha farklı oluyor. Ve bu tabak genellikle meze olarak düşünülse de, biz ana yemek olarak yiyoruz. Yapımı son derece kolay, tadı ise nefis :)


MALZEMELERİMİZ:

1 bütün tavuk
2 bardak ceviz (ufalanmış)
1/2 bardak süt
2-3 dilim bayat ekmek
1 diş sarımsak
1 havuç ve 1 soğan (doğranmış)
1 defne yaprağı
Tuz&karabiber
Kırmızı tatlı toz biber
Zeytinyağı
Süslemek için: doğranmış maydonoz (ya da kişniş)

YAPILIŞI:

Temizlediğiniz tavuğu büyük bir tencereye alın ve üstünü geçecek kadar
su doldurun.
1 tatlı kaşığı tuz, bir tutam karabiber, 1 diş sarımsak, defne yaprağı, doğranmış havuç
ve soğanı ekleyin.
Harlı ateşte kaynamasını bekleyin.
Üstünde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alın.
Ocağın altını iyice kısın, kapağı hafif aralık olacak şekilde iyice yumuşayana dek,
90 dakika kadar tıngırdatın.
Tavuğu soğuması için bir kaba alın, haşlama suyunu süzüp muhafaza edin.
Derisi ve kemiklerini ayıklayın.
Etleri küçük parçalara didikleyin.
Tuzuna bakın ve damak zevkinize göre ekleme yapın.
Karabiber serpiştirip karıştırın ve kenara alın.
Ekmeklerin kabuklarını ayırın.
Tamamen lezzet versin diye ben ekmekleri kızartmayı da seviyorum, istemezseniz
bu adımı atlayabilirsiniz.
Gene arzuya bağlı olarak cevizleri 4-5 dakika karıştırarak kavurun.
Ekmekleri rondodan çekin ve bir kaba alın.
1/2 bardak süt ekleyip karıştırın.
Daha sonra, suyunu sıkarak rondoya geri alın.
Cevizleri, 1/4 bardak zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber, bir tutam tuz ve
karabiber ekleyin.
Arzu ederseniz 2-3 diş sarımsak da koyabilirsiniz.
Tekrar rondodan çekin.
Karışımı derin bir servis kabına alın.
Tavuğun haşlama suyundan 1 kupa ilave edip karıştırın.
Didiklenmiş tavukları ilave edin.
Haşlama suyundan 1 kupa daha ilave edip karıştırın ve kıvamına bakın.
Çok kuru görünürse biraz daha tavuk suyu ekleyebilirsiniz, ama 2
kupa genellikle yeterli geliyor.
Tuzuna baktıktan sonra, üzerini düzleyin.
Sos için, 2-3 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavada orta ateşte ısıtın.
1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber ilave edin ve karıştırarak 1-2 dakika pişirin.
Sıcak sosu Çerkes tavuğunun üstüne gezdirin.
En üste doğranmış yeşillikleri serpiştirerek süsleyin.
Arzuya göre ılık, oda sıcaklığında ve hatta soğuk servis edebilirsiniz, paşa gönlünüz nasıl isterse!

HAZIR :) Afiyet Olsun!
Ayrıntılı video için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder