9 Ekim 2016 Pazar

SALATALIK TURŞUSU NASIL KURULUR

68. Bölüm: SALATALIK TURŞUSU NASIL KURULUR

Merhabalar... Sizlere bu bölümde kışlık turşumu nasıl kurduğumu göstermek istiyorum. Yapımı inanılmaz kolay, tadı ise nefis! Ben sırf salatalık ile kurdum ama, tarifi kullanarak dilediğiniz diğer sebzelerle de hazırlayabilirsiniz. Ayrıca biz tadını sevdiğimiz için dereotu ile lezzetlendirdik ama onun yerine taze maydanoz ya da nane kullanabilirsiniz.


MALZEMELERİMİZ:

1 kg. turşuluk salatalık
1 kase dereotu ve sapları
2 tatlı kaşığı tane karabiber
3 çorba kaşığı dolusu kalın turşuluk tuz
4 1/2 bardak içme suyu 
1 bardak sirke (elma ya da üzüm)
8 diş sarımsak (soyulmuş)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 adet litrelik kavanoz


YAPILIŞI:

İlk iş, 4 1/2 bardak suyu bir tencereye alın.
Üstüne 3 çorba kaşığı dolusu tuz ekleyin ve orta ateşte kaynamasını bekleyin.
Bu arada salatalıkları yıkayın ve saplarını kesin.
Bir çatal kullanarak nazikçe, önlü arkalı 5-6 delik açın. 
Su kaynadığında ocağın altını iyice kısın ve salatalıkları 10-15 saniye kadar suya 
daldırıp çıkarın, süzün.
Tencere hepsini almıyorsa birkaç kerede yapabilirsiniz.
1 bardak sirkeyi tuzlu suya ekleyip ocağın altını kapatın ve ılımasını bekleyin.
Bu arada kavanozların dibine 1'er tatlı kaşığı tane karabiber dökün.
Bir sıra salatalığı boylamasına kavanoza yerleştirin.
2 diş sarımsak atın ve dereotu saplarını aralıklı olarak yerleştirin.
Kalan salatalıklardan bir sıra daha yapın, üstte biraz boşluk bırakın.
2 diş sarımsak daha atın.
Dereotu yaprakları ile üzerini kapatın ve en üste 1/2 tatlı kaşığı limon tuzu serpiştirin.
Sirkeli su ile tüm karışımı örtecek şekilde kavanozu doldurun, üstte biraz boşluk bıraktığınıza emin olun ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Diğer kavanozu da aynı şekilde hazırlayın.
Oda sıcaklığında 2 hafta kadar fermente olmasını bekleyin.
Günde 1 kez kavanozları ters-yüz ederek aromaların birbirine iyice karışmasını sağlayın.
Bir hafta sonra su seviyesini arasıra kontrol etmeye başlayın, azalmışsa içme suyu 
ile tamamlayın.
2 hafta sonra olup olmadıklarını bir kontrol edin.
Dilimlediğinizde ortalarında beyaz halka bir kısım görürseniz 1 hafta daha bekletin.
Ve olup olmadıklarını tekrar kontrol edin.
Bizimkiler 3 hafta sonunda olmuşlardı.
Tabi biz 2. ve 3. hafta arasında deneye deneye 1 kavanoz turşuyu bitirdik o ayrı :)
Hazır olan turşuları buzdolabında ya da serin bir yerde bekletin, aylarca dayanacaktır.

HAZIR :) Afiyet Olsun!
Ayrıntılı video için tıklayınız 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder