5 Ağustos 2016 Cuma

TABULE (TABBOULEH) SALATASI

53. Bölüm: TABULE (TABBOULEH) SALATASI


Merhabalar... Bu bölümde sizlere "TABULE SALATASI"nı nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Ortadoğu mutfağından hafif ve sağlıklı bir lezzet. Malzemeleri üç aşağı beş yukarı diye düşünebilirsiniz, ille tam ölçü olması şart değil. Ayrıca aynı salatayı bulgur yerine haşlanmış kuskus veya kinoa ile de hazırlayabilirsiniz. Yaz aylarında farklı bir tat arayanlar için ideal! 


MALZEMELERİMİZ:

1/2 kupa ince bulgur
1 kase maydonoz yaprağı
14-15 taze nane yaprağı
6-7 dal yeşil soğan
1 büyük domates 
3 küçük salatalık
1 limon
Tuz
Zeytinyağı

YAPILIŞI: 

Bulguru bir kaba alın, bir tutam tuz ekleyin ve karıştırın.
Yanınıza 1 kupa kaynar su alın. Bundan bulgura 3 çorba kaşığı ekleyip karıştırın.
Üstünü örtüp kenara alın.
*Bulgura suyu azar azar ilave ederseniz, yedikten sonra şişkinlik 
yapmaz.
Bu arada, sebzeleri yıkayın.
Soğanları ufak ufak doğrayın ve bir kaba alın. 
Doğradığınız her sebzeden sonra bulguru sulamayı unutmayın.
(3 kaşık su, karıştır, kapa kapak)
Maydanoz ve naneyi de doğradıktan sonra bulgurla tekrar ilgilenin.
3 kaşık daha su, karıştırın ve kapağını kapatın.
Salatalığın kabuğunu arzu ederseniz soyun, ben soymuyorum.
Uçlarını kesin ve ortadan ikiye bölün.
Bir kaşık yardımı ile çekirdekli olan orta kısmını kazıyıp çıkartın.
Sonra da küp küp minik doğrayın.
Evet, sıra gene bulgurda :) Önceki seferlerde olduğu gibi...
Domatesi sekize dilimleyin. Çekirdekli olan orta kısmını çıkardıktan sonra küp küp
doğrayın.
Bulgura son kez su katın ve tadına bakın. 
Yeterince yumuşamamışsa örtüp 5 dakika bekletin.
1/2 bardak bulgura aralıklı olarak, (beş kere) 3 çorba kaşığı su kattım. 
En sonda 5 dakika beklettikten sonra yumuşadı.
Toplamda 1/2 bardaktan az daha fazla sıcak su kullandım.
Salatanın bundan sonrası çok kolay.
Doğradığınız ne varsa bulgura ilave edip karıştırın.
1/4 tatlı kaşığı (ya da damak zevkinize göre) tuz ilave edin.
Limonun kabuğunu azıcık rendeledikten sonra suyunu sıkıp ilave edin.
En üste zeytinyağı gezdirin ve karıştırıp tuzunu kontrol edin. 
Hemen yiyebilirsiniz ama TABULE salatasının tadı ertesi güne daha da güzel oluyor :) 
Ayrıca dolapta 2 güne kadar muhafaza edebilirsinİz.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder