17 Ağustos 2016 Çarşamba

SERT ETLER NASIL YUMUŞATILIR

56. Bölüm: SERT ETLER NASIL YUMUŞATILIR

Merhabalar... Bu bölümde sizlere sert etleri nasıl yumuşattığımızı ve lezzet kattığımızı göstermek istiyorum. Hayvanların çok fazla çalışmayan kaslarının olduğu sırt bölgesindeki etler yumuşak iken; özellikle boyun, incik ve karın bölgesindeki etler daha sert olur. Sert etleri önceden marine ederek yumuşatabilir, ayrıca çeşitli aromalarla lezzetlendirebilirsiniz.



MALZEMELERİMİZ:

1 bardak ayçiçek yağı
1 limon
1/3 bardak soya sosu
1/4 bardak sirke
1 çorba kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz&karabiber
1 çorba kaşığı füme kırmızı toz biber 
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı kuru biberiye
1 soğan (irice doğranmış)

YAPILIŞI:
Limonu sıkın ve büyükçe bir kaba alın. 
Asitli olduğundan marinelerdeki en önemli malzemelerden biridir, eti yumuşatır. 
Sürekli karıştırırken soya sosu ve sirkeyi ekleyin.
Lezzetleri birbirine taşıyacak olan yağı ilave edip karıştırın.
Asiti dengelemesi için şekeri katın.
Aroma vermek için hardal (varsa Dijon) ekleyip karıştırın.
Füme kırmızı toz biber... (Tatlı bir biberdir, yerine arzuya göre acı biber konabilir.)
1'er tatlı kaşığı kekik ve biberiyeyi de katın ve karıştırın. 
Çok fazla biberiye ya da kekik koymayın! 
1 silme tatlı kaşığı tuz ve bolca karabiber ekleyip karıştırın.
En son doğranmış soğanı da ekleyip tekrar karıştırın. 
Paşa gönlünüz isterse 2-3 diş sarımsak da ekleyin. 
Marineyi bu şekilde önceden hazırlayıp dolapta bekletebilirsiniz.
Etler bu asitli marinenin içinde 2-4 saat arası buzdolabında, 30 dakika oda sıcaklığında bekletebilebilir.
Etleri marineye yatırmadan önce, bir çatal yardımı ile etlerin her iki yüzüne 
de delikler açın ki marine içine güzelce işlesin.
Sonra, hepsini tek tek marineye daldırıp bir kaba alın.
Tüm etler bitene kadar aynı şekilde tekrarlayın.
En son kalan marineyi etlerin üstüne boca edin ve tamamını kapladığından emin olun.
Eti tamamen kaplamıyorsa, marinenin içinde arasıra çevirebilirsiniz. 
Ben yaklaşık 1,5 kg. et için bu oranda marine hazırlıyorum.
Pişirmek için, etleri 30 dakika öncesinde buzdolabından çıkarın ve oda 
sıcaklığına getirin.
Marineden suyunu süzerek alın, kağıt havlu yardımı ile hafifçe kurulayın ve arzuya göre 
fırında, tavada mühürleyerek ya da mangalda pişirin. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder