9 Temmuz 2016 Cumartesi

MERCİMEKLİ KÖFTE

48. Bölüm: MERCİMEKLİ KÖFTE


Merhabalar... Sizlere bu bölümde bizim bayılarak yediğimiz 'MERCİMEKLİ KÖFTE' yi 
nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Türk mutfağının bizim için vazgeçilmezlerinden biri. Yapımı son derece kolay, çok besleyici ve inanılmaz lezzetli. Üstelik kızartmak yok, fırınlamak yok... Sadece şekil veriyoruz ve servise hazırlar! 


MALZEMELERİMİZ
1 bardak mercimek
3/4 bardak ince bulgur 
1 büyük soğan
7-8 dal taze soğan
1 kase maydanoz, dereotu 
1 çorba kaşığı dolusu salça
1 limonun suyu (isteğe göre)
10-12 marul yaprağı
Tuz&Karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1/4 bardak zeytinyağı

YAPILIŞI:

Mercimekleri yıkayın ve büyük bir tencereye alın.
2 bardak su ilave edin.
1 tutam tuz ekleyin ve su kaynayana dek harlı ateşte kapağı açık tutun.
Bu arada soğanı küp küp yemeklik doğrayın.
Mercimeklerin suyu kaynadığında oluşan köpükleri alın.
Ocağın altını iyice kısın. Kapak yarı açık biçimde, mercimekler yumuşayana dek 10-15 dakika tıngırdamaya bırakın.
Ocaktan alın ve bulguru ilave edip karıştırın. (hafif sulu olmalı)
Kapak örtüp 15 dakika dinlendirin. 
Bu arada soğanları zeytinyağında sotelemeye başlayın. 
Bir tutam tuz ve karabiber ekin.
Kısık ateşte 10 dakika kadar arasıra karıştırarak soteleyin.
Yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın.
Marul yapraklarını servis tabağının dibini kaplayacak şekilde yerleştirin.
Soğanlar yumuşadığında kırmızı biber, kimyon ve salçayı ekleyip güzelce karıştırın.
Ocaktan alın ve mercimek&bulgur karışımına ekleyip karıştırın.
El değecek kadar soğuduğunda, 2-3 dakika güzelce yoğurun. 
Doğranmış yeşillikleri ilave edin.
Ekşi seviyorsanız limon suyunu da ekleyin ve tamamen karışana dek nazikçe yoğurun.
Tuzunu kontrol edin, az gelmişse ilave edin.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle silindir şeklinde köfteler yapın ve servis tabağına alın.
Değişik sunumlar için, eli yüzü daha düzgün silindir köfteler yapabilirsiniz.
Silindir yerine minik kaseler yapıp içine doğranmış marul doldurabilirsiniz.
Kurabiye kalıbı kullanıp, şekilli köfteler elde edebilirsiniz.
Aklınıza ne geliyorsa... Değişik fikirlerinizi benimle paylaşmanızdan memnuniyet duyarım :) 
Mercimekli köfteleri şekillendirdikten sonra ılık, oda sıcaklığında, ya da soğuk olarak 
servis edebilirsiniz.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Ayrıntılı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder