22 Temmuz 2016 Cuma

MANGAL NASIL YAKILIR

49. Bölüm: MANGAL NASIL YAKILIR


Bu sene tatilimizi geçirdiğimiz DALYAN'da bir çok konaklama seçeneği mevcut. Bizim tercihimiz Dalyan Kanal' ına sıfır konumda yer alan ENGÜR PANSİYON oldu ve inanılmaz memnun kaldık. Tertemiz, huzur dolu, son derece keyifli bir aile pansiyonu. Kahvaltı ve istek üzerine hazırlanan akşam yemekleri de muhteşemdi! Bircan abla dikkat çekici sunumları ile hem göze hem de mideye hitap etti. Behzat ağabey ise bir yandan kaptanlığımızı yaparken, diğer yandan bize mangal ziyafetleri çekti. Bu bölüm, onunla gittiğimiz mangal partilerinden birine ait. 


Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı olan DALYAN, Köyceğiz Gölü'nü Akdeniz'e bağlayan kanal üzerinde yer almakta. Tarihsel zenginliklerle dolu olan bu belde; Caretta Caretta, Mavi Yengeç, Kaunos antik şehri, Kaya Mezarları, devasa sazlıklar, çamur banyoları, kaplıcalar ve İztuzu plajı ile pek meşhur. 

DALYAN'ı anlamak; güzelliklerini ve cennet köşelerini keşfetmek için elbette gitmek ve görmek gerek. Sıcacık insanı, konukseverliği, tertemiz ve zengin doğası, kültürü, sessiz sakin hali ve uygun fiyatları ile adeta gizli bir cennet DALYAN.


İlk iş, varsa mangalın içinde kalan külü boşaltın. 
Bir torba kömürü, temizlediğiniz mangala tepe gibi yerleştirin. 
Çıra ya da kuru bir tahtadan soyduğunuz tahta parçalarını yerleştirin.
Kozalak varsa ekleyin. 
Kabuk, yaprak, peçete... Kuru ve yanabilir ne varsa koyun.
Çıra ve varsa kozalağı ellere dikkat ederek tutuşturun. 
ÖNEMLİ NOT: Kozalak açılmamışsa patlar, DİKKAT!
İstenirse kasaplarda, mangal malzemesi satan yerlerde bulunan 'yakıcı' da dökebilirsiniz.
Yanma işlemini hızlandıracaktır.
Tutuştuktan sonra ateşi 5-10 dakika kendi haline bırakın.
Sonra arasıra yelleyin ki ateş canlanıp tüm kömürü tutuştursun.
Kömür önce yanacak sonra köz olacak.
Kömürü mangalda dağıtın.
Mangalın üstüne ızgarayı yerleştirin.
Tel fırça, yarıya kesilmiş soğan ya da limon ile ızgarayı güzelce temizleyin.
Alevin köze dönmesini bekleyin.
İlk başta temizlediğiniz küllerle gerekirse ateşi hapis edin :)
Ateşi söndürmeyecek şekilde kararında kül serpiştirin.
Hazır olan mangala pişirmek istediğiniz ne varsa sırayla dizin ve pişirmeye başlayın.
Tavuk geç piştiği için önce tavukla başlayabilirsiniz.
Köfteler şiştiğinde, tavuk, balık ya da et ise ızgaradan kolayca kalktığında 
döndürmeye hazır demektir. Pişenleri bir maşa yardımı ile döndürün.
Arzuya göre, ekmekleri etlere bandırdıktan sonra afiyetle yiyin.
Mangal ile işiniz bittiğinde ise, toprağa falan dökmeden öylece bırakın.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Ayrıntılı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder