25 Temmuz 2016 Pazartesi

GÖZLEME NASIL YAPILIR - El Açması

50. Bölüm: GÖZLEME NASIL YAPILIR



SARSALA, eskiden Dalaman Ovasını kaplayan "Hıdiv (vali) Abbas Paşa Çiftliği"nin
iskelesi imiş. 1905 yılında yatı ile gelip SARSALA'ya ilk kez ayak basan Abbas Paşa bölgeyi çok beğenir ve buraya bir iskele, bir de depo inşa ettirir. Koydan çiftliğe kadar uzanan bir yol yaptırır, yolun iki tarafına Okaliptus ağaçları diktirerek çevredeki bataklıkları kurutturur.

Sonrasında Dalaman'a bir av köşkü, İskenderiye'ye ise tren istasyonu inşa ettirmek ister Paşa. Ne var ki sipariş edilen mallar yolda karışır ve aslında Mısır'a gitmesi gereken gemi yükünü SARSALA koyundaki iskeleye boşaltır. Mallar taşınır ve durumdan habersiz olan ustalar inşaat yapımına başlar. 

Böylelikle istasyon binası Dalaman'a, av köşkü ise İskenderiye'ye inşa edilir. 
Tren yolu bulunmayan Dalaman'a istasyon yapılması Paşa'yı şaşırtırsa da binayı yıktırmaz. Bu bina sonradan ''Devlet Üretme Çiftliği'' olarak kullanılmış olup, bölgede tarımın gelişmesine katkı sağlamıştır.

Günümüzde Dalaman belediyesinin işlettiği SARSALA koyuna denizden ya da karadan ulaşmak mümkün. Yolu biraz virajlı olmakla birlikte kesinlikle görülmeye değer bir yer. Koyun yukarıdan manzarası gerçekten inanılmaz! 

Kapukargın köyü sakinlerinin çalıştığı bir de tesis var koyda. Elde açılmış gözlemeler, tamamı köyden gelen taze ürünler... Hoşsohbet, güleryüz, konukseverlik, uygun fiyatlar, manzara, güzel bir deniz... Kısaca ne arasanız var! Orada gözlemenin nasıl yapıldığını işin uzmanından öğrendik.

Sarsala koyundaki tesiste gözlemeler sacda pişiriliyor. Hatta köylerde bu yüzden gözlemenin adına sac böreği de denir. Evde ise yapışmaz tava sağolsun :)

Peynirli iç: Çökelek peyniri, maydanoz ve baharatlar (tuz, karabiber, nane, kimyon...) 
Patatesli iç: Çiğden rendelenmiş patates, maydanoz, nane, tuz, karabiber.

Hamuru için kesin bir ölçü yok, malzemeler azar azar ilave edilerek, ele yapışmayan 
oldukça yumuşak bir hamur elde ediliyor.

Ben evde 1-2 deneme yaptıktan sonra yaklaşık bir hamur elde ettim, denemek 
isteyen olursa malzemeleri: 

1 bardak un
1 tutam tuz ve
1/2 bardak oda sıcaklığında su 

Unu bir kaba aldıktan sonra tuz ilave edip elimle karıştırdım.
Suyu azar azar ilave ederken elimle sürekli yedirdim.
(Bu aşamada acele etmeyin.)
Hamur toplandıktan sonra tezgahta yoğurmaya başladım.
Başlarda çalışması zor, oldukça yapışkan bir hamur.
Ancak un ilave edilirse sertleşebilir diye korkudan biraz dişimizi sıkıyoruz :)
Ben çareyi 2 kez ellerimi unlamakta buldum.
Sonrasında hamur kendini toplamaya başladı ve 10 dakika kadar yoğurdum.
Streç filme sarıp 30 dakika oda sıcaklığında beklettim. 
Sonrasında ise ele yapışmayan, oldukça yumuşak ve 2 gözlemelik bir hamur elde ettim.

Gerisini Cemile Hanım'dan devam edelim:

Tezgahı çok iyi unladıktan sonra hamuru oklavayla açmaya başlıyor.
Nerdeyse bir sini büyüklüğünde açtığı hamurun yarısına istenilen iç malzemeden yayıyor.
Hamurun diğer yarısını malzemelerin üstüne kapattıktan sonra kenarların 
üstünden geçe geçe elleriyle bastırıyor ve iyice kapatıyor.
Yarım ay şeklindeki gözlemeyi oklavaya sarıp sacın üstüne yerleştiriyor.
Hazırlanan gözlemeyi sevgili Pınar yaklaşık 2-3 dakika çevire çevire pişiriyor.
Pişen tarafı yağlıyor.
(Ayçiçek yağı ya da daha da güzeli zeytinyağı kullanılabilir.)
Hatta arzu edenler, tereyağını erittikten sonra zeytinyağı ile karıştırarak da kullanabilirler. 
Gözümüzü ayırmadığımız gözlemeler, güzelce kızardıktan sonra artık servise hazır.

Bu bölümün yapımında emeği geçen sevgili PINAR ve CEMİLE Hanım'a teşekkürlerimizle...
SARSALA Koyu- Temmuz 2016


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder