13 Haziran 2016 Pazartesi

SİCİLYA USULÜ PATLICAN DOLMA

43. Bölüm: SİCİLYA USULÜ PATLICAN DOLMA 


Merhabalar... Sizlere bu bölümde 'Sicilya Usulü Patlıcan Dolma' tarifi vermek istiyorum. Bizim imam bayıldımıza benzemekle birlikte fırınlandığı için çok hafif. İçine kuş üzümü ve çam fıstığı girdiği için tadının iç pilavı andırdığını söylemek de mümkün. Yaz ayları için ideal, seveceğinizi umduğum çok hafif bir lezzet! 

MALZEMELERİMİZ:

4 Patlıcan 
1 büyük soğan
1 büyük Kapya biber
2 küçük köy biberi
8-10 çeri domates
2 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü 
100 gr. Eski kaşar ya da parmesan 
1/2 bardak ekmek kırıntısı
1 yumurta
1/2 limon kabuğu rendesi ve suyu
1/2 kase maydanoz
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı salça
Kırmızı toz biber 
Tuz&Karabiber
Zeytinyağı


YAPILIŞI:
Fırını 190C getirin.
Büyükçe bir tepsiye fırın kağıdı serin ya da tepsiyi yağlayın.
Patlıcanları yıkayıp kurulayın.
Ortadan boylamasına ikiye kesin.
Etli kısımlarına tuz serpin 10 dakika bekletin.
Bu arada soğanı rondodan geçirin. (ya da yemeklik doğrayın.)
İç harcı için, 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 diş sarımsağı tavaya alın.
Hafif ateşte 3-4 dakika ısıtıp sarımsağın aromasının yağa geçmesini bekleyin.
Biberleri minik minik doğrayın.
Yağ ısındığında sarımsağı çıkartıp soğanları ekleyin. 
Bir tutam tuz ve karabiber ekleyin.
Arasıra karıştırarak sotelemeye başlayın.
Patlıcanları kurulayın, etli kısımlarına zeytinyağı gezdirip,  etli kısımlar aşağıda olacak şekilde tepsiye alın.
Kabukların üstüne de zeytinyağı gezdirdikten sonra 25 dakika fırına atın. 
İç harcı hazırladığınız tavaya biberleri ekleyin, bir tutam tuz ve karabiber serpip hafif ateşte iyice yumuşayana kadar soteleyin.
Peyniri rondodan geçirin ve kenara alın.
Domates sos içim, domatesleri rondodan geçirin.
2 çorba kaşığı dolusu salça, bir tutam tuz ve karabiber, arzuya göre kırmızı toz biber, 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip tekrar rondodan geçirin.
En son 1/2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyip karıştırın.
S 3 çorba kaşığı kadar iç harca ekleyip kalanını kenara alın.
Kuş üzümü ve çam fıstığını harca ekleyin.
1/2 limon kabuğu rendesi ve suyunu ekleyip karıştırın, ocağın altını kapatın.
Patlıcanları fırından alın, biraz soğumalarını bekleyin.
Bir kaşık yardımı ile etli kısımlarını sıyırın.
Kabukları çok inceltmeyin ki sonradan doldurmak kolay olsun.
Etli kısımları rondodan geçirip, harca ilave edin.
Maydonoz, peynirin yarısı, yumurta, ekmek kırıntısını ekleyip güzelce karıştırın.
Domates sostan bolca fırın tepsisinin dibine yayın.
Patlıcanların kabuklarını tepsiye yerleştirin.
İç harcı kabaca porsiyonlara bölün ve kabukların içine kaşık yardımı ile doldurun.
Kalan domates sosu kaşık kaşık üstlerine gezdirin.
Ayırdığınız peynirden üstlerine serpiştirin. 
Biraz zeytinyağı gezdirin ve 25 dakika daha fırına verin.
Servis tabağına alın, arzuya göre kıyılmış maydanoz ile süsledikten sonra sıcak 
olarak ya da oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder