10 Mayıs 2016 Salı

İÇLİ KÖFTE

36. Bölüm: İÇLİ KÖFTE


Merhabalar... Sizlere bu bölümde Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri
olan 'İÇLİ KÖFTE' yi nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Geleneksel
yöntemden biraz farklı ve oldukça kolay bulduğum bir teknik kullanıyorum,
adına da 'poğaça tekniği' diyorum :) 
Biz 'İÇLİ KÖFTE' lerimizi hazırladıktan sonra, lezzet olarak bir fark görmediğimizden haşlayarak, daha sağlıklı biçimde tüketmeyi tercih ediyoruz. Arzu eden kızartabilir :)


MALZEMELERİMİZ:

500 gr. kıyma
2 bardak ince bulgur
1/2 bardak irmik
1/2 bardak un
1 bardak sıcak su
3 soğan 
3 çorba kaşığı dolusu salça
1 bardak ceviz
2 yumurta
1/2 tatlı kaşığı kimyon
Tuz, karabiber, kırmızı tatlı toz biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı




YAPILIŞI:

2 bardak bulgur ve 1/2 bardak irmiği bir kaba alın. Bir tutam tuz serpin ve karıştırın.
Üstüne 1 bardak sıcak su ekleyin ve tekrar karıştırın. Üstünü kapatın, kenara alın.
Cevizleri iri kalacak şekilde rondoda çekin. (ya da doğrayın)
Soğanları rondoda çekin. (ya da rendeleyin)
Soğanın 1/3'ünü içli köftenin hamuru için ayırın.

KÖFTESİ İÇİN:
Bir tavada 2 kaşık zeytinyağı ısıtın.
Kıymanın 2/3'ünü, kaşığın arkası ile eze eze kavurmaya başlayın.
3-4 dakika sonra rengi koyulaştığında, kalan 2/3 soğanı ekleyin 
ve 5-6 dakika daha, soğanlar iyice yumuşayana kadar kavurun.
1 çorba kaşığı dolusu salça ekleyip güzelce karıştırın.
Damak zevkinize göre kimyon, 1/2 tatlı kaşığı tuz, karabiber, 1/2 tatlı kaşığı 
kırmızı tatlı toz biber ve cevizleri ekleyin.
1-2 dakika daha karıştırarak kavurun.
Ocağın altını kapatıp biraz soğumasını bekleyin.
El değecek kadar soğuduğunda, harçtan 2 çorba kaşığı dolusu elinize alın.
Limon şeklinde ya da yuvarlak şekilli köfteler yapın ve lazım olana dek buzdolabına alın.


HAMURU İÇİN:
Bulgur&irmik karışımını, kalan 1/3 kıyma ve soğanı 3-4 dakika standlı mikserde, karıştırma
başlığı ile düşük hızda karıştırın. Standlı mikser yoksa, elle de yapabilirsiniz.
2 çorba kaşığı dolusu salça, 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber, karabiber, 1 tatlı kaşığı 
tuz ve 1/2 bardak un ilave edin karıştırın.
En son 2 yumurta ilave edin ve 3-4 dakika daha karıştırın.
Kaç tane köfte hazırladıysanız, hamuru da o kadar porsiyona bölün.
Porsiyonlardan birini elinize alın. 
(Eldivensiz çalışacaksanız, ellerinizi su ile azıcık ıslatabilirsiniz.)
Hamuru, iki eliniz arasında bastırarak inceltin. 
Ben genellikle ince bir tart hamuru kadar inceltiyorum.
Köftelerden birini tam ortasına koyun ve poğaça kapatır gibi, köfteyi tam saracak
şekilde güzelce kaplayın.
Hamurun fazlalığını koparıp bir kenara alın.
Kenarlarını iyice yapıştırın ve elinizde limon şekli, ya da yuvarlak şekil verin.
Kenarları ve çatlakları iyice kapattığınızdan emin olun!
Tüm malzeme bitene kadar devam edin.
Artan hamurdan minnak köfteler yapın.
Dondurabilirsiniz... Çorba yaparken içine ekleyebilirsiniz...
Erzincan çorbası yapabilirsiniz... Ortalarına bastırıp Fellah Köftesi yapabilirsiniz...
Ya da, farklı boyutlarda hazırlayıp Analı-Kızlı yapabilirsiniz.
Hazırladığınız içli köfteleri ise, dilerseniz bol yağda kızartabilirsiniz. 
Dolapta 1-2 gün, buzlukta 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Haşlamak isterseniz de, bir tencerede bolca su kaynatın ve suya bir tutam tuz ekleyin.
Köftelerinizi dikkatlice içine atın ve yüzeye çıkana dek, büyüklüklerine göre 10-12
dakika haşlayın. Piştiklerinde kevgir ile dikkatlice sudan alın.
Haşlama suyunu çorba yaparken kullanabilirsiniz, kullanmalısınız :) 
İçli köftelerinizi servis tabağına alın ve yanında limon ile sıcak ya da ılık olarak servis edin.



HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder