19 Nisan 2016 Salı

MUZLU KİNOALI SÜTLAÇ

29. Bölüm: MUZLU KİNOALI SÜTLAÇ - Şekersiz

Merhabalar... Sizlere bu bölümde şeker kullanmadan tatlı ihtiyacınızı giderecek bir tarif vermek istiyorum. Arzu ederseniz şeker ilave edebilirsiniz, bu tamamen size kalmış ama biz eksikliğini hiç hissetmedik. Muz olgunlaştığında daha yüksek oranda şeker muhteva eder. Diğer bir doğal tatlandırıcımız ise kuş üzümü. Onun yerine sultaniye, kinoa yerine de pirinç kullanabilirsiniz. Adı üstünde sütlaç :)


MALZEMELERİMİZ:

1 Olgun Muz (ezilmiş)
1/2 Bardak Kinoa 
2,5 Bardak Süt
1 Kaşık Tereyağı
1/3 Bardak Kuş Üzümü
1/3 Bardak Çam Fıstığı
Vanilya Çubuğu (ya da 1 paket şekerli vanilin)
Tarçın 
1 Kaşık Portakal Kabuğu rendesi

YAPILIŞI:

Çam fıstıklarını tencerede 5 dakika kavurun. Kavurmak lezzetine lezzet katacaktır, 
ama istemezseniz bu adımı atlayabilirsiniz.
Fıstıkları tencereden alın.
Şimdi, çorbalara lezzet versin diye yapılan tereyağı+kırmızı toz biberin tatlı 
versiyonunu yapacağız :)
Aynı tencereye 1 kaşık tereyağı ekleyin, tencere sıcak olduğundan 
rengi çok çabuk koyulaşacak ve eriyecektir. Tarçın ve muz elinizin altında olsun.
Yağ erir erimez, 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyin ve karıştırın. 
Tarçını sevmiyorsanız ,muzu tencereye alın. Benim tarçın sevmeyen tanıdıklarım var :)
Püre halindeki muzu ekleyin, güzelce karıştırın. 
Sonra ocağın altını kısın ve 5 dakika soteleyin.
Ben bu tarifte 1/2 çubuk vanilya kullandım. 
Çubuğu bıçak ile ortadan yarıp, özütünü bıçak ile kazıyın. 
Elinizde yok ise sütlaç piştikten sonra 1 paket şekerli vanilin ekleyip karıştırabilirsiniz.
Çubuk vanilya özütünü tencereye ekleyip karıştırın.
Ardından sütten 1 bardak kadar tencereye alın, karıştırın ve el blendırı ile iyice çırpın.
Kalan sütü katın, tencerenin kenarında karamelize olmuş kısımları kaşıkla sıyırıp 
ekleyin. Tatlıya ayrı bir lezzet katacaktır.
Portakalı da döndüre döndüre rendeleyin ki, kabuğunun altındaki tadı acı olan 
beyaz kısımlardan gelmesin.
Sudan geçirdiğiniz kinoayı, kuş üzümü ve çam fıstıklarını ekleyin.
Bir tutam tuz ve çubuk vanilyanın kabuklarını da ekledik mi işlem tamam :)
Şimdi tek yapmamız gereken arasıra karıştırmak ve kapağı aralık bırakarak 
20 dakika boyunca hafif ateşte tıngırdatmak.
20 dakika sonra ateşten alın ve vanilya çubuklarını içinden çıkartın.
Şekerli vanilin kullanıyorsanız, bu aşamada ekleyip karıştırabilirsiniz.
Kaselere bölüştürün. Oda ısısına geldiğinde ise streç filmleyip dolaba atın. 
Ilık, oda sıcaklığında ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Tercih sizin :) 

HAZIR :) Afiyet Olsun!













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder