22 Nisan 2016 Cuma

YEŞİL MERCİMEKLİ KİNOA (VEYA BULGUR) PİLAVI

31. Bölüm: YEŞİL MERCİMEKLİ KİNOA (VEYA BULGUR) PİLAVI

Merhabalar... Sizlerle bu bölümde, bizim genellikle bulgurla yaptığımız yeşil 
mercimekli pilavın kinoalı versiyonunu paylaşmak istiyorum. Tadı kinoa ile de 
inanılmaz oldu, hem soğuk hem de sıcak yedik, ikisini de çok sevdik. Tarifte 
Hint safranı olarak da bilinen toz zerdeçal kullanıyorum, elinizde yoksa 
kullanmayabilirsiniz. 


MALZEMELERİMİZ:
(5-6 kişilik)

1 Bardak Yeşil Mercimek
2 Bardak Kinoa (veya Bulgur)
1 Büyük Soğan (doğranmış)
1/3 Bardak Zeytinyağı
2 Kaşık Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Toz Zerdeçal
1 küçük kurutulmuş chili biberi ya da toz biber
1 Kase Yeşil Soğan, Maydonoz (doğranmış)
4 Bardak Su
Tuz, Karabiber



YAPILIŞI:

İlk iş, yıkanmış yeşil mercimeği su dolu bir tencereye alın. 
Biraz tuz ve karabiber ekleyip, orta harlı ateşte 10 dakika kadar kaynamaya bırakın.
Büyükçe bir tencere ya da tavada soğanları sotelemeye başlayın.
7-8 dakika hafif ateşte, karartmadan yumuşayana dek soteleyin.
Çok az tuz ve karabiber ekleyin.
İyice yumuşadıklarında (arzuya göre) zerdeçalı ekleyin ve güzelce karıştırın.
Kuru biberi ufalayarak ilave edin, yoksa damak zevkinize göre toz 
kırmızı biber de koyabilirsiniz.
Salçayı ekleyin ve en güzelinden karıştırın :)
İyice yıkayıp süzdüğünüz kinoayı ekleyip 1-2 dakika soteleyin.
En son, haşlamaya bıraktığınız mercimeği de süzüp ekleyin, güzelce karıştırın.
4 bardak su ilave edip, karıştırın.
Tuzunu ve biberini arzuya göre ayarlayıp iyice karıştırın.
(Ben bu ölçülere 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave ettim.)
Su kaynayana dek, harlı ateşte arasıra karıştırın.
Kaynadığında son kez karıştırın, kapağını kapatın ve ocağın altını orta ateşe düşürün.
5 dakika sonra da iyice kısın tamamen suyunu çekene dek pişirin. (10-15 dakika)
Suyunu tamamen çektiğinde, ocağı kapatın ve pilavı nazikçe karıştırarak havalandırın.
Üstüne havlu kağıt koyup kapağı tekrar kapatın ve 10-15 dakika demlenmeye bırakın.
En son olarak, doğranmış yeşillikleri de ilave edip, tekrar nazikçe karıştırın.
Soğuk, ılık ya da sıcak olarak servis edebilirsiniz.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder