16 Nisan 2016 Cumartesi

7 ÇEŞİT BÖREK

28. Bölüm: 7 ÇEŞİT BÖREK
Gözleme, Kol, Sigara, Muska, Rulo, Midye, Kayık

 Merhabalar... Sizlere bu bölümde, börek çeşitlerinden örnekler sunmak istiyorum.
Burada amaç, farklı kapama biçimlerini sergilemek olduğundan ben çok basit bir
harç kullandım, siz paşa gönlünüz ne isterse onu kullanabilirsiniz :) 
 Yufkamızla bütün olarak, yarıya bölerek, 6 - 8 ya da 16 eşit parçaya bölerek çalışacağız.
Yaratıcılık sınır tanımaz diye düşünüyorum, değişik börek fikirlerinizi yorumlar kısmında paylaşmanızdan memnuniyet duyarım.

Fırında pişirme önerisi: 200° C, önceden ısıtılmış
fırında 20-25 dakika, ya da altı üstü kızarana dek.

MALZEMELERİMİZ:

4 yufka
3 yumurta
1 bardak süt
1 kase ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
500 gr. beyaz peynir
Tuz, Karabiber, Kırmızı toz biber 
Galeta unu
Zeytinyağı
Çörekotu, Susam (isteğe bağlı) 


YAPILIŞI: 

Harcımızı hazırlamak için peyniri ufalayıp, yeşillikleri ilave edin.
Peynirin tuzuna göre çok az tuz, biraz karabiber ve arzuya göre kırmızı 
toz biber ilave edip karıştırın, kenara alın.

Gerektiğinde yufkayı ıslatmak içinse, 2 yumurta ile 1 bardak sütü çırpın.
Azıcık tuz ve karabiber ekleyin. En son, 1/3 bardak zeytinyağı ekleyip çırpın ve 
bir kenara alın.

*İlk olarak yufkadan GÖZLEME ile başlayalım, köylerde adına SAC
BÖREĞİ de denir. Bir bütün yufkayı serip, ortasına 1 adet çırpılmış yumurta
dökün.Yumurtayı güzelce her tarafına yayın ve üstüne zeytinyağı gezdirin.
Yufkanın alt ve üst kenarını ortaya doğru kapatarak birleştirin.
Kapattığınız kısımların üstünden tekrar zeytinyağı gezdirin.
Ortasına, 1 kase kadar harcı kare olacak şekilde yayın. 
Bunu yaparken üstte ve altta 10 cm. kadar mesafe bırakın.
Bıraktığınız bu 10. cm kısmı harcın üstüne kapatın ve tekrar zeytinyağı
gezdirin. Hiç kapatmadığınız sağ ve sol tarafı, önce ikiye katlayın, sonra da
harcın üstüne gelecek şekilde kapatın ve son kez zeytinyağı gezdirin.
Gözlemeyi pişirmek için, 1-2 kaşık zeytinyağı ısttığınız tavaya, 
yağlamadığınız kısmı alta gelecek şekilde alın.
Altı istediğiniz gibi kızardığında, spatula yardımı ile döndürüp diğer 
tarafını da güzelce kızartın.
Dilediğiniz gibi dilimleyerek ya da bütün halde, sıcak olarak servis edebilirsiniz.

*KOL BÖREĞİ için, yufkayı tam ortadan yarıya keserek başlıyorum. 
Yarım yufkanın kesik kenarı size bakacak şekilde tezgaha serin ve üstüne
fırça ile yumurtalı karışımdan sürün.
Harçtan, kesik kenar boyunca, 2-3 parmak genişliğinde ve şerit halinde
yayın. Köşeleri 2 parmak genişliğinde kapattıktan sonra rulo yaparak sarın.
Sonra da ruloyu kendi etrafında dolayarak spiral şekli verin.
Tepsi içinde, porsiyonluk fırınlayabileceğiniz gibi, spiralleri birbirine
ekleyerek daha büyük, tek parça da pişirebilirsiniz. 
Fırına vermeden önce üstüne yumurtalı karışımdan sürüp, arzuya göre
çörek otu ya da susam serpiştirin.
Ya da aynı gözleme gibi, tavada pişirilebilir. 
Üstüne bir kapak örterek dolaba atıp, daha sonra da pişirilebilir ve
bekletildiğinde kesinlikle daha lezzetli oluyor :)

*SİGARA BÖREĞİ için, yufkayı 8 eşit parçaya bölüyorum. Yufkayı yarıya
kestikten sonra üstüste istifleyip tekrar yarıya kesin. Bu işlem bir kez daha
tekrarladığında 8 eşit parça elde etmiş oluyoruz.
Alt kenarına, 1 kaşık kadar harç koyup yayın. Harç dökülmesin diye,
köşelerini içe kıvırdıktan sonra, (ne çok sıkı ne de çok gevşek) rulo sarın.
Sardıktan sonra da uç kısmı kızartırken açılmasın diye, suya batırıp yapıştırın.

*MUSKA BÖREĞİ için ben yufkayı şerit halinde kesmek yerine, 16 eşit parçaya bölerek kullanıyorum.Alt kenarı önünüzde olacak şekilde serdikten sonra, bir kaşık
iç koyup,eşkenar üçgen olacak şekilde sarın. En ucunu suya batırıp yapıştırın. 
Sigara ve muska börekleri, bol yağda kızartınca çıtır çıtır, çok güzel oluyor. 
Ayrıca, 3-4 güne kadar dolapta ya da 3 aya kadar buzlukta muhafaza edip,
dilediğiniz zaman da kızartabilirsiniz.

*RULO BÖREK ya da ÇİN BÖREĞİ yapmak için, 6 eşit parçaya böldüğüm
yufkadan iki kat kullanıyorum. İlk kata yumurtalı karışımdan sürüp, ikinci katı
üstüne koyun. Tekrar yumurtalı karışımdan sürün. Alt kenarına harçtan bolca yayıp,
(sebzeli bir harç bu böreğe çok yakışıyor) kenarları içe kıvırıp, fazla sıkmadan,
tombul bir rulo sarın :) Ruloyu, önce yumurtalı karışıma batırıp, ardından
galeta ununa bulayın. Bol yağda kızartmak için çok uygun ama üstüne biraz
yağ gezdirildiğinde fırında dagayet güzel pişiyor.

'MİDYE BÖREK için 6 eşit parçaya böldüğünüz yufkanın uç kısmını
kendinize yakın serin. Ucu ile üst kısmı birbirine doğru büzdürün.
Sonra da sağ ve sol köşelerden tutup, kendinize doğru alın ve altta birleştirin.
Birleştirdiğiniz yere 1 tatlı kaşığı kadar harç koyduktan sonra gevşek bir
rulo sarın. Sonra da düzünü çevirip, üstüne yumurtalı karışımdan sürün.
Arzuya göre çörek otu ya da susam serptikten sonra fırında pişirmek için hazır. 

Son olarak, KAYIK BÖREK için, 6 eşit parçaya böldüğünüz yufkaya yumurtalı
karışımdan sürün. Harç koymadan, alt kenardan başlayarak, ince bir rulo gibi
sarmaya başlayın. Uca 10 cm. kadar kaldığında sarmayı bırakın.
Köşeleri, kayık şekli vererek üstte ve ortada birleştirin. Dışta kalan kısmı da
birleşmiş olan köşelerin üstünden kayığınızın içine alın :)
Kayığın içine harçtan koyup, kenarlarına yumurtalı karışımdan sürün. Arzuya
göre çörek otu ya da susam serpip, fırında bir güzel pişirebilirsiniz :)

HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder