25 Mart 2016 Cuma

SOMONLU VE ISPANAKLI BÖREK

20. Bölüm: SOMONLU VE ISPANAKLI BÖREK 
(12 porsiyon)

Merhabalar... Sizlerle bu bölümde 'Somonlu ve Ispanaklı Börek' tarifimi paylaşmak istiyorum. Tadı inanılmaz lezzetli, çok da besleyici. Yanında bir salata ile akşam yemeği için değişik bir alternatif olabilir. 



MALZEMELER:
4 yufka, 1/2 kg. ıspanak

2 yumurta, 1/4 bardak süt
1 somon balığı (küp küp kesilmiş, kılçıksız)
1/2 bağ maydanoz, 1/2 bağ dereotu
4-5 dal yeşil soğan 
Tuz, biber, kırmızı toz biber, zeytinyağı
Limon kabuğu rendesi
Susam, çörek otu (arzuya bağlı)
PEYNİRLİ KARIŞIM:
1 kutu krem beyaz peynir, 1/4 bardak eski kaşar, 1 yumurta, 1 kaşık maydanoz, 1/2 tatlı kaşığı tuz ve karabiber

YAPILIŞI:
1-2 kaşık zeytinyağını büyükçe bir tavada ısıtın ve ıspanakları tavaya alın.
Biraz tuz ve karabiber ekleyin ve arasıra karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
Bu arada, fırını 200 dereceye getirin, büyük boy bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
2 yumurtayı çırpın, sütü ve 1/2 bardak zeytinyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
En son bir tutam tuz ve karabiber ekleyip kenara alın.
Yufkaları önce yarıya kesin. Yarım yufkaları üstüste koyup, 3 eşit parçaya daha kesin, 
toplam 24 parça olacak. Üst üste dizip kenara alın.
Somonun kılçıklarını tek tek elle kontrol edin. Kalan kılçıkları temiz biz cımbız 
yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Sonrasında yıkayın, süzün ve ıspanakların olduğu tavaya alın.
Doğranmış yeşillikleri de ekleyin.

Peynirli karışımı ekleyip karıştırdıktan sonra tuzunu kontrol edin. 

Az gelmişse arzuya göre ilave yapın.
Azıcık limon kabuğu rendeleyip kırmızı toz biber de ektikten sonra 1-2 dakika daha 
karıştırarak pişirin.
Harcınızı tavada bölerek porsiyonları kabaca hesaplayın.
Yufkadan 1 parça alın, fırça ile yumurtalı karışımdan sürün. 
Üstüne bir parça yufka daha koyup aynı işlemi tekrarlayın.
1 porsiyon iç alıp, yufkanın geniş kısmına koyun.
Yufkanın sağını, solunu harcın üstüne gelecek şekilde kapatın. 
Sonra, 2 kez uç kısma doğru döndürerek dikdörtgen bir şekil vermeye çalışın.
Birleşim yerleri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin.
Kalan yufka ve harcı da aynı şekilde hazırlayın.
Fırınlamadan önce üstlerine yumurtalı karışımdan sürün. 
Arzuya göre çörek otu ya da susam serpebilirsiniz.
Son olarak: buhar çıkışı için, bıçak yardımı ile ortalarından birer delik açın.
Önceden ısıttığınız fırında 20-25 dakika, istediğiniz gibi kızarana dek pişirin.

HAZIR :) Afiyet Olsun!


Açıklamalı video için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder