19 Şubat 2016 Cuma

PAÇA ÇORBASI

10. Bölüm: PAÇA ÇORBASI

Merhabalar... Sizlere bu bölümde ailemizin
geleneksel 'Paça çorbası' tarifini paylaşmak istiyorum.
Anneannemizden annemize, oradan da bize ve sizlere...
Sakatat çeşitleri arasında hazırlaması en zoru bu olabilir.
Ama, temizleme faslı dışında pek bir zorluğu
olmadığını da özellikle belirtmek isterim.

MALZEMELERİMİZ:

10 kuzu paça
1 dana paça
Tuz
Limon, sirke, sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber (arzuya bağlı)
6 litrelik düdüklü tencere

YAPILIŞI:

Öncelikle sakatatçınızla iyi geçinin :)
Ondan, kıl torbasını temizlemesini ve paçaları ortadan kırmasını rica edin.
Tüm paçaları tek tek tütsüleyin. Ocağı fazla açmayın ve paçayı kenarlarından
tutarak çevire çevire dikkatlice yapın.
Tütsülenen paçaları suya koyun 10 dakika bekletin ve süzün.
Suyu yenileyin. Paçaları bu kez bir jilet ya da bıçak yardımı ile tıraş edin tekrar suya koyun.
10 dakika daha bekletin ardından tekrar süzün. Son kez suya koyun.
Oradan düdüklünüze alın. (En alta dana paçayı yerleştirin.)
10 bardak su, 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
Harlı ateşte kaynamaya bırakın.
Kaynadığında oluşan köpükleri bir metal kaşık yardımı ile güzelce temizleyin.
Aksi taktirde düdüklü tencereniz tıkanabilir.
Kapağı kapatın düdüklü tencerenizin talimatına göre et ayarına getirin.
Ateşin altını iyice kısın ve 1,5 saat haşlayın.
Bu arada arzuya göre 4-5 diş sarımsağı dövün 1 çay bardağı sirke ile sulandırın,
1,5 saat sonra ocağı kapatın, düğmeyi buhar ayarına getirin ve 15 dakika boyunca dokunmayın!
15 dakika sonra kapağı açın ve paçaları soğuması için bir kaba alın.
Düdüklüdeki suyu süzgeçten geçirerek bir başka tencereye alın.
Etleri kemiklerden ayırın, özellikle küçük kemik parçalarına dikkat edin!
Dana paçayı bıçak yardımı ile sıyırabilirsiniz.
Kemikleri tahtaya sertçe vurarak iliklerin de çıkmasını sağlayın.
Ayıkladığınız tüm et, yağ, jel ve iliği tencerenin içine alın.
Kaptaki suyu da süzgeçten geçirerek ilave edin.
Tuzunu kontrol edin, az gelmişse ekleyin.
Yanında sarımsaklı sirke ve limon ile sıcak olarak servis edin.
Üstüne arzuya göre karabiber ve/veya kırmızı pul biber serpebilirsiniz.

HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder